Jubilejni 30. rojstni dan domovine in države Republike Slovenije smo praznovali v četrtek, 24. junija. Učenci in otroci iz vrtca smo z mentorji pripravili bogat kulturni program, ki ga je povezovala sedmošolka Laura Perko.

Na proslavi, ki smo jo pričeli z državno himno Zdravljico, smo tako lahko prisluhnili recitatorkam kulturno-umetniškega krožka, članom otroškega in mladinskega pevskega zbora, učencem 1. in 2. razreda, najmlajšim otrokom iz vrtca in harmonikarjem. Udeleženci prireditve, učenci in delavci šole, smo uživali ob verzih in razmišljanjih o domovini ter ob besedilih, plesu in melodijah ljudskih in avtorskih umetnin. O pomenu dneva državnosti je spregovorila ravnateljica Mojca Butala. Slednja je podelila tudi priznanja za najboljše dosežke v letošnjem šolskem letu. Prejeli so jih učenci razredne stopnje, in sicer za likovne dosežke in projekt Turizmu pomaga lastna glava.

Prireditev je povezovalka sklenila z besedami: »Hoditi v šolo in se izobraževati, ni dano vsem otrokom na svetu. Šola je privilegij. Prav tako ni dano vsem ljudem sveta, živeti v lastni neodvisni in samostojni državi ter živeti v miru. Tudi to je privilegij. Nam je vse to dano in naj bo vekomaj tako! Zato – vse najboljše za 30. rojstni dan in SREČNO, SLOVENIJA!«

Zaželeli smo si še ponosno praznovanje dneva državnosti ter zdrave in brezskrbne počitnice.

Želje in občutja ob dnevu državnosti pa so šesto- in sedmošolci povedali takole:

 

Moji domovini želim vse najboljše! Rada bi, da bi covid 19 čimprej izpuhtel v zrak. Ljudje pa naj bodo bolj prijazni.

Najbolj mi je všeč, da ima Slovenija veliko lepe narave. Še posebej imam rad Kolpo. Zato me jezi, da nekateri odlagajo smeti v naravo. Tudi mi ni všeč, da so Kolpo ogradili z ograjo in bodečo žico.

Moja domovina naj bo še naprej takšna, kot je sedaj. Najbolj uživam, kadar je toplo poletje in se zabavam s prijatelji.

Ponosen sem na svojo domovino. Rad potujem po prelepi Sloveniji.

Naši Sloveniji želim srečno 30-letnico in da je ne bi nikoli več prizadela kakšna huda nesreča, kot je bil koronavirus. Svojo domovino imam zelo rad, saj v njej živim in imam tukaj družino, sorodnike in prijatelje.

Slovenija je med manjšimi državami, a ima veliko lepot: gore, morje, reke, jezera, jame, lepa mesta. Všeč mi je, da je v obliki kokoške.

Moja domovina je ena izmed najbolj zelenih držav na svetu. Zato sem res ponosna nanjo.

Želim si, da Slovenija za zmeraj ostane samostojna država.

  Marija Volf, besedilo

                                                                                                          Nuša Butala, fotografije