V četrtek, 23. 9. 2021, smo z učenci in učenkami 1. triade izvedli naravoslovni dan z naslovom BELOKRANJSKO IZROČILO. Gospa Bernarda Kump nas je prijazno sprejela in nam na zanimiv način predstavila rokodelstvo Bele krajine. V muzeju smo si lahko ogledali in otipali rokodelske izdelke. Sledila je izkustvena delavnice peke črnomaljskih prest. Vmes smo prepevali in se pogovarjali o življenju nekoč. Spoznali smo svitek in s košaro na glavi smo poskusili narediti nekaj korakov. Kmalu je zadišalo iz pečice, zato smo postali lačni. Postavili smo se v pare in gospa Bernarda nam je pokazala staro igro razdeljevanja preste. Bili smo navdušeni nad okusom preste in domačega bezgovega soka.

 

Vtisi učencev in učenk z naravoslovnega dne:

Žiga: “Všeč mi je bila igra razdeljevanja prest, toda pot je bila dolga in dolgočasna.”

Mark: “Lepo mi je bilo v muzeju.”

Maruša: “Vse mi je bilo všeč.”

Kaja: “Najbolj sem si zapomnila igro razdeljevanja prest.”

Tian: “Všeč mi je bilo, ko smo jedli preste. Jaz jih bom pekel z babico.”

Ana: “Meni je bila všeč vožnja s kombijem.”

Žan: “Zapomnil sem si razdeljevanje prest in lepo mi je bilo na kombiju.”

Nace: “Tudi meni je bila najbolj všeč igra delitve prest.”

Neža: ”Všeč mi je bilo, ko smo gledali starinske predmete in okus lanu ter stara igra s prestami. Presta je bila zelo dobra.”

Tajda: ”Preste so mi bile zelo dobre. Tudi starinske slike in predmeti so bili zelo zanimivi. Videli smo, kako se živeli ljudje v starih časih in tudi, kakšna oblačila so nosili v preteklosti.”

Klara: ”Všeč so mi bile slike in stari predmeti. Preste so bile zelo dobre. Tudi jaz jih bom spekla doma skupaj z mamico.”

Kyle: ”Všeč mi je bilo, ko smo se peljali s kombijem, ko smo se igrali in ko smo prvič okusili presto. Presta mi je bila zelo dobra. Zelo zanimivo je bilo gledati gospo Bernardo, kako se pripravi testo za preste.”

Nina: ”Všeč mi je bila vožnja proti Črnomlju in priprava prest ter stare igre.”

Kimberly: ”Všeč mi je bilo, ko smo obiskali muzej pri gospe Bernardi ter peka prest. Spoznali smo lan in ga tudi okusili. Na glavo sem si dala svitek in košaro, tako kot so to počeli v starih časih.”

Jaka: ”Všeč mi je bila razstava v muzeju, stare igre in delavnica z gospo Bernardo.”

Mark: ”Zanimivo mi je bilo spoznati lan in njegovo predelavo. Preizkusil sem se v nošenju svitka in košare na glavi in to mi je bilo zelo všeč.”

Razredničarki: Urška Ambrožič in Ingrid Mihelič