V sredo, 17. aprila, smo šolske klopi zamenjali z nagradnim izletom v prestolnico. Nanj smo bili povabljeni učenci, ki smo sodelovali na že 11. vseslovenskem literarnem natečaju Moja rodna domovina, pridružili pa sta se nam še mentorica Marija Volf in spremljevalka Mojca Breznik. Na temo Lipa kot simbol slovenstva smo ustvarjali učenci 6.-9. razreda: Ajda Mihelić, Patricija Šlajmer, Lidija Mihajlović, Erik Ržen in Neja Evgenija Ržen. Gostitelja OŠ Vič Ljubljana in Združenje veteranov 90-91 mesta Ljubljane in bivših ljubljanskih občin sta nam pripravila bogat celodnevni program.

Po toplem sprejemu in okusnem kosilu v OŠ Vič smo se učenci, mentorji, ravnatelji, starši in ostali gosti zbrali v dvorani Državnega sveta Republike Slovenije, kjer je potekala osrednja slovesna prireditev zaključka literarnega natečaja. Prisluhnili smo nagovorom predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšca, predsednika Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljane dr. Igorja Potočnika in ravnatelja OŠ Vič Saša Vlaha. Vsi govorniki so pohvalili ustvarjalnost učencev in poudarili pomen domoljubja. Najbolj slovesno pa je bilo, ko so najboljši mladi pesniki in pisatelji prejeli medalje in priznanja. Med nagrajenci sta bili tudi naši šestošolki Ajda Mihelić in Patricija Šlajmer. Slovesnost dogodka so popestrili mladi glasbeniki z odličnim igranjem na različne inštrumente in učenci otroškega pevskega zbora OŠ Vič, ki so lepo zapeli več priložnostnih pesmi.

Nato smo se napotili k Tromostovju in se vkrcali na turistično ladjico, čakala nas je namreč panoramska vožnja po Ljubljanici. Predali smo se toplim sončnim žarkom in zanimivemu pripovedovanju vodnika Gašperja, ki nam je povedal marsikatero zanimivost o našem glavnem mestu.

Sledil je še vodeni ogled Stare Ljubljane – sprehod po Mestnem, Novem in Starem trgu pa postanek pred Narodno in univerzitetno knjižnico in na Kongresnem trgu. Še malce prostega časa, nato pa h Križankam, kjer smo počakali našega voznika Romana in se podali na pot proti domu.

Na slovesni prireditvi mi je bilo najlepše takrat, ko sem za nagrado prejela medaljo. Najbolj zanimiva mi je bila vožnja z ladjico, pa tudi ogled Stare Ljubljane ni bil dolgočasen, čeprav sem tisti del mesta že poznala. Želim si, da bi izlet drugo leto ponovili.

Ajda M.

Bilo je zelo lepo, saj je prireditev potekala v stavbi parlamenta. Tudi vožnja z ladjico in sprehod po mestu sta me navdušila. Tega natečaja se bom še udeležila.

Patricija Š.

Najbolj mi je bila všeč vožnja z ladjico po Ljubljanici. Tudi o Ljubljani sem izvedela veliko zanimivega. Spoznala pa sem še nove prijatelje. Komaj čakam naslednji natečaj in upam, da bo nagrajena tudi moja pesem.

Lidija M.

Zelo mi je bil všeč govor predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce. Užival sem tudi na ladjici. Še bolj pa bi bil vesel, če bi bil nagrajen. Morda pa drugo leto …

Erik R.

Na podobnem izletu sem bila že lani, a tudi letos mi je bilo lepo in zanimivo. Najlepše je bilo na ladjici in na sprehodu po mestu. Na OŠ Vič in povsod drugod so nas zelo prijazno sprejeli.

Neja E. R.

 

Lipa

Lipa je drevo življenja,

ki od rojstva do smrti nas spremlja.

 

Najmogočnejše so lipe stare,

z visokim debelim deblom

in košato krošnjo,

ki izpolni nam tiho prošnjo.

 

Lipa spominja me na dom,

topel dom,

kjer sreča prehaja s človeka

na človeka.

 

Naj živijo lipe stare,

pa tudi tiste mlade,

ki rastejo z nami

in bodo ostale dolgo za nami.

 

Ajda Mihelić, 6. razred

 

Lipa, ti simbol slovenstva si

 

Lipa, ti simbol slovenstva si,

lipa, tebe poznamo Slovenci vsi.

Spomladi nam opojno dišiš,

pozimi pa sladko zaspiš.

 

Lipa, ti simbol slovenstva si,

lipa, tebe poznamo Slovenci vsi.

Ob toplem ognju tvoj čaj si kuhamo,

v pesmih spomine nate obujamo.

 

Lipa, ti simbol slovenstva si,

lipa, tebe poznamo Slovenci vsi.

V slovenskem boš srcu zmeraj bila,

saj si za nas res nekaj posebnega.

 

Patricija Šlajmer, 6. razred

 

V dvorani Državnega sveta RS.

Ajdi Mihelić je medaljo izročil predsednik DS Alojz Kovšca.

Patriciji Šlajmer je podelil priznanje

predsednik Združenja veteranov dr. Igor Potočnik.

Učenci OŠ Stari trg ob Kolpi pred stavbo parlamenta.

S turistično ladjico po Ljubljanici.

Vodeni ogled Stare Ljubljane.

 

Slovesno prireditev si lahko ogledate na Youtubu:

DRŽAVNI SVET Literarni natečaj Moja rodna domovina, 2019

 

Marija Volf, besedilo

Mojca Breznik, fotografije