Med prejemniki znaka evropske dediščine za leto 2020 je tudi Prešernova Zdravljica, ki med drugim opeva svobodo in sožitje med narodi. Narodna in univerzitetna knjižnica, ki hrani najpomembnejše rokopisne verzije Zdravljice in vse tiskane izdaje, je s tem postala sedež spomeniškega območja Prešernove Zdravljice.

Evropska komisija v Bruslju je doslej podelila znak evropske dediščine 48 znamenitostim. Prešernova Zdravljica je tretja znamenitost iz Slovenije. Leta 2015 je znak prejela partizanska bolnišnica Franja, leta 2017 pa cerkev Sv. Duha na Javorci, ki je spominska cerkev za padle vojake na Soški fronti.

Prešernova Zdravljica postala del evropske kulturne dediščine ...

 

CERKEV S. DUHA V JAVORCI PREJELA ZNAK EVROPSKE DEDIŠČINE – 100 let ...

*7. april je dan slovenske zastave.

7. aprila 1848 je slovenski domoljubni študent Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani. Tak je bil njegov odgovor na ravnanje nemškega dela narodne straže, ki je izobesil nemško zastavo na stolpu Ljubljanskega gradu.

Slovenska trobojnica je bila narodna zastava. Slovenska državna zastava pa je prvič zaplapolala 26. junija 1991 na ljubljanskem Trgu republike ob razglasitvi državne samostojnosti.

pripravila Marija Volf