Stari trg ob Kolpi 7, 8342 Stari trg ob Kolpitel: 07 30 55 102 / mob: 030 602 888 / E pošta: o-staritrg.nm@guest.arnes.si
 

Jurjevo – svetovni dan knjige in avtorskih pravic

23. aprila je Unescov svetovni dan knjige in avtorskih pravic. O njem je spregovoril tudi predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc. Vabljeni k branju ali gledanju poslanice o knjigi.

Letos se DSP povezuje na dan knjige s Katalonijo in sodobno katalonsko književnostjo.

V Barceloni na ta dan praznujejo ti. Sant Jordi (sv. Jurij), to je dan ljubezni in književnosti. Ljudje si izmenjujejo knjige in vrtnice kot znak hvaležnosti. Sv. Jurij je zaščitnik Katalonije od 15. stoletja in se naslanja na znano katalonsko legendo o zmaju. Glede na legendo se je vitez boril z zmajem, ki je strahoval vas in princeso. Ko ga je premagal, se je sv. Jurij poklonil princesi in ji podaril prelepo rdečo rožo.

V zadnjih letih se je pobuda “knjige in vrtnice” razširila tudi drugod po svetu in sedaj beleži že 150 dogodkov v več kot 50 državah. Tej pobudi se letos pridružuje tudi Društvo slovenskih pisateljev, tako da jo lahko prvič doživite tudi na slovenskih virtualnih tleh.

Več dogodkov ob svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic in slovenskih dnevih knjige spremljajte na spletnih straneh šolske knjižnice: Pouk na daljavo – Šolska knjižnica na daljavo in Šolski kažipot – Knjižnica.

23. april - svetovni dan knjige in avtorskih pravic

pripravila M. V.