POROČILO DNEVA DEJAVNOSTI    –   2. naravoslovni dan

 

Razred: 4. – 6. razred OŠ Stari trg ob Kolpi

 

Število učencev: 11

 

Tema: Hrana, zdrav užitek – priprava in dekoracija zdravega obroka

 

Naravoslovni dan se je pričel z učenčevimi predstavitvami svojega predznanja o zdravi prehrani.

2.šolsko uro smo izvedli teoretični del, si ogledali dva videoposnetka in si izdelali knjižico, dopolnjeno s sličicami pomembnejših hranljivih snovi.

Uvod je bil osnoven in povezan s snovjo, ki jo pri NIT obravnavamo v 4. razredu, potem pa  je stopnja zahtevnosti postopno naraščala in nanesla na aditive, konzervanse v živilih, o katerih so nekaj predznanja pokazali šestošolci.

Učenci so že nestrpno čakali, da se bodo preizkusili v pripravi zdravih obrokov.

Šestošolci so izdelovali sadni tiramisu in dekorirali jabolka v labode; četrtošolci in petošolci pa so različno sadje dekorirali v živalske oblike in sadna nabodala in pri tem uspešno uporabili lastno improvizacijo.

Skeptični, kako bodo naše izdelke ocenili ostali, smo na sadno malico povabili učence in ostale prisotne delavce šole.

Veselje učencev 2. triade pa je bilo nepopisno, ko so opazovali presenečene obraze učencev, ki so bili  navdušeni nad privlačnimi izdelki, še bolj pa so nas pohvalili, ko so poskusili zdrave dobrote, v katere so učenci vložili veliko truda.

 

Učencem je največ pomenila ravno pohvala učencev višjih in nižjih razredov in pohvala kuharic. Dokaz, da so učenci uživali na naravoslovnem dnevu, ki jim bo v življenju vsekakor koristil, je zagotovo zanimanje po receptih z željo, da bi staršem pokazali, kaj so se naučili.

 

Izvajalka in vodja dneva dejavnosti za 2. triletje:          Urška Simonič