Občina Črnomelj je letošnje leto razglasila za Leto domovine, saj v letu 2024 obeležujemo 80. obletnico 1. zasedanja SNOS in številnih pomembnih dogodkov, ki so se v letih 1944-1945 odvijali v Beli krajini. Bela krajina je bila kot osvobojeno ozemlje središče Slovenije in Črnomelj središče osvobojenega ozemlja, na katerem so se ustanavljale številne inštitucije, delovali zavodi in kjer so se z zasedanjem SNOS-a postavili temelji naše države.
Leto domovine ozavešča vse generacije, kako dragoceno je imeti svobodno in napredno domovino, in spodbuja razmišljanja o lepotah in posebnostih našega doma, lokalnega okolja in države, v kateri živimo.

Učenci 3. triletja OŠ Stari trg ob Kolpi so sodelovali na literarnem natečaju Vsaka domovina ima svoje nebo. V petek, 24. maja, so se udeležili zaključne prireditve natečaja, ki je potekala na Petrovem trgu v Črnomlju. Mlade likovne in literarne ustvarjalce je nagovoril župan Andrej Kavšek, po krajšem kulturnem programu pa je vodja JSKD OI Črnomelj Helena Vukšinič izročila nagrade najboljšim in priznanja vsem sodelujočim učencem in dijakom. Med nagrajenci literarnega natečaja je bila tudi naša devetošolka Klavdija Kapš (za pesem Bela krajina), priznanja za sodelovanje pa so prejeli sedmošolca Sara Kastelec in Marko Mihajlović ter osmošolca Tim T. Mutič in Kevin M. P. Tekavec.

Razstava nagrajenih likovnih in literarnih del Moja domovina, moj svet bo na ogled na Petrovem trgu do 19. junija oz. do pričetka jubilejnega 60. Jurjevanja. In vredna je ogleda!

Pesmi sodelujočih učencev 3. triletja preberite na spodnji povezavi.

LN LETO DOMOVINE 2024

 

Nagrajenka literarnega natečaja Klavdija Kapš.

Sodelujoči na natečaju: Klavdija, Sara, Kevin, Tim.

 

Marija Volf, besedilo

Urška Kapš, fotografiji