Prvi pomladni teden zaznamuje tudi gledališče, saj 20. marca praznujemo mednarodni dan gledališča za otroke in mladino, dan pozneje dan lutkovnega gledališča in 27. marca svetovni dan gledališča. Letošnji dan gledališča za otroke in mladino je potekal pod sloganom Peljimo otroke v gledališče. In učencem kulturno-umetniškega oziroma gledališkega krožka naše šole se je želja izpolnila v četrtek, 31. marca, na 14. Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu v Ljubljani. V rdeči Linhartovi dvorani so si ogledali dramsko-plesno-glasbeno predstavo Povodni mož Ambrož, ki je nastala po pravljičnem besedilu Andreja Rozmana Roze.

Povodni mož Ambrož živi v svetu, v katerem ni nobenih strojev, nobenih tovarn in trgovin. Iz dolgočasja nagaja ribičem in se igra z vodnimi živalmi in predmeti, ki jih v njegovo jezero vržejo ljudje na kopnem. Starša sta mu naročila, da si mora nujno poiskati ženo, saj se sicer njihov rod ne bo nadaljeval. Odpravi se na kopno, kjer pa je svet zelo drugačen …

Po predstavi je sledil še zanimiv razgovor z ustvarjalci uprizoritve, nato pa potepanje po Bazarjevi kul-poti, na kateri so se predstavljale različne kulturne ustanove. Ker so bili učenci prvič v Cankarjevem domu, je bilo spoznavanje razstavnih prostorov našega osrednjega doma kulture še toliko bolj zanimivo.

Učenci 4. in 5. razreda so strnili svoje vtise takole:

V predstavi Povodni mož Ambrož so veliko plesali. Po koncu so nam ustvarjalci povedali, kako je nastala predstava. Na bazarju sem videla veliko zanimivih stvari in dobila različne spominke. Najboljše pa je bilo, da sem se zabavala. Pred odhodom domov smo se posladkali še s sladoledom.

Eva Kobe

Predstava je bila zelo dobra, domiselna in zanimiva. Med drugimi zanimivimi stvarmi pa sta bila najboljša virtualni vzpon na najvišji dimnik v Evropi in robotka Eva. Dobili smo zanimive priponke z napisom Trboule (Trbovlje). Pod dežniki pa smo stekli še v bližnjo slaščičarno Maxi na dober sladoled. Izlet v Ljubljano je bil odličen.

Jana in Nina Vukelič

Žal nam vreme ni bilo naklonjeno, saj je ravno v četrtek, 31. marca, po daljši suši deževalo. Zato smo s sošolci Mihom, Nino, Jano, Evo in z učiteljico Marijo pod dežniki stekli iz avtobusa v Cankarjev dom. Tam smo si ogledali glasbeno-plesno predstavo Povodni mož Ambrož. Meni je bila predstava res zelo všeč. Po predstavi smo si ogledali še Bazarjevo kulturno pot. Zanimivo se je bilo virtualno povzpeti na trboveljski dimnik in spoznati humanoidno robotko Evo. Za zaključek smo se v slaščičarni v Maxiju posladkali s sladoledom. Celoten dan je bil super. Upam, da ga še kdaj ponovimo.

Sara Kastelec

Predstava mi je bila zelo všeč. Bila je nekaj posebnega, ker si česa podobnega še nisem ogledal. V predstavi so bili skoraj vsi rekviziti narejeni iz plastičnih cevi. Od igralcev pa mi je najbolj ostal v spominu pripovedovalec zgodbe Andrej Rozman Roza. 

Po končani predstavi smo si ogledali različne razstavne prostore. Pritegnili so me pisani plakati in likovni izdelki. Najbolj sem si zapomnil ogled najvišjega dimnika v Evropi, ki se nahaja v Trbovljah. Nanj sem se lahko povzpel s pomočjo virtualnih očal. Vse nas je navdušila tudi robotka Eva, ki je znala odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja in je še plesala in telovadila. Na razstavnem prostoru Evropske unije smo se preizkusili v dveh igrah, kolesu sreče in pantomimi. Ker smo uspešno opravili naloge, so nas nagradili z lepimi darilci. Zanimivo je bilo tudi, ko je učiteljica mentorica odgovarjala na vprašanja o Evropski uniji, jaz pa sem s pravilnimi odgovori priskakljal do zastave EU. 

Čeprav je bil dan zelo deževen, smo odšli tudi na sladoled, saj smo ga ves čas nestrpno čakali. Šofer Roman pa nas je pozno popoldne srečno pripeljal domov.

Miha Gebič

Prvič v Cankarjevem domu.

V družbi robotke Eve.

“Vzpon” na najvišji dimnik v Evropi.

Katera je Eva?

Med pantomimo na razstavišču EU.

V družbi 3D-modela 100-krat povečane kranjske sivke.

Sladoled v Maxiju.

pripravila Marija Volf