Vseslovenski knjižnični projekt za sedmošolce Rastem s knjigo poteka že 17. Njegov namen je spodbujati osnovno- in srednješolce k branju kakovostnih slovenskih mladinskih knjig. Tudi naša šola vsa leta sodeluje v njem.

Tako smo tudi v sredo, 15. marca, obiskali Knjižnico Črnomelj. Knjižničarka Jožica Žunič nam je predstavila namen projekta, avtorje in knjigo, ki je letošnje darilo JAK (Javne agencije za knjigo) učencem 7. razreda, ter pomen in delovanje naše osrednje občinske splošne knjižnice. Udeleženci dejavnosti smo se tudi sprehodili po prostorih knjižnice ter pobrskali med knjigami na policah oddelkov za odrasle in mladino ter med periodičnim tiskom v čitalnici.

Sedmošolca Tim T. in Kevin M., ki sta sodelovala v projektu, sta se izkazala z znanjem in vedoželjnostjo, navdušila pa ju je tudi podarjena knjiga Reformatorji v stripu, katere avtorji so ilustrator Jaka Vukotič, pisatelj Boštjan Gorenc in jezikoslovec dr. Kozma Ahačič. Učenca, ki že vsa leta uspešno bereta za bralno značko, bosta tako spoznala naše velike reformatorje, ki so nam ustvarili slovenski knjižni jezik in prve slovenske knjige.

Ali kot so knjigi na pot zapisali njeni avtorji: “Reformatorji so imeli radi svoj jezik in so s svojimi deli zasadili današnjo slovenščino, ki se je razrasla v košato drevo. Na njem cvetijo starinski izrazi in knjižne besede ter brstijo sveže slengovske domislice. Če odstraniš eno od vej, bo drevesu nekaj manjkalo.

Včasih se nam zdi, da je slovenščina prepolna pravil, a slovenščina je naš jezik. Imejmo ga radi, raziskujmo ga in igrajmo se z njim. ”

 

Sošolca povezujeta tudi knjiga in bralna značka.

Med knjigami na policah je zanimivo in zabavno.

Reformatorji v stripu | Boštjan Gorenc - Knjigarna Bukla

Knjižno darilo sedmošolcem.

 

Marija Volf, knjižničarka