Učenci sedmega in osmega razreda so v sklopu pouka slovenščine in izbirnega predmeta šolsko novinarstvo 24. aprila obiskali lokalno spletno televizijo TV Kočevje.si.

Po uvodnem sprejemu in nagovoru odgovornega urednika omenjenega medija Igorja Rančigaja so si pod vodstvom novinarja Izidorja Volfa, snemalca Semirja Kantarevića in voditelja Gorazda Križa ogledali snemalno opremo in spoznali princip dela v uredništvu najstarejšega slovenskega lokalnega spletnega medija.

Ustvarjalci vsebin edinega kočevskega avdiovizualnega medija so jim pokazali, kako poteka snemanje izjav sogovornikov za prispevke, snemanje kadrov dogajanja in montaža videoposnetkov s pomočjo računalniškega programa Adobe Premier Pro. Klavdija, Matyaš, Kevin Mark in Žiga so si ogledali še, kako poteka snemanje redne tedenske informativne oddaje Svet pred domačim pragom. Učenci pa so imeli tudi edinstveno priložnost, da so se sami preizkusili v vlogah novinarja, snemalca in voditelja. Žiga je tako kot voditelj pred kamero odjavil informativno oddajo, Kevin Mark ga je pri tem posnel, Matyaš pa mu je predvajal vnaprej pripravljeno besedilo z voditeljskega ekrana, t. i. prompterja. Vsi štirje učenci in učiteljica so dali še izjave za prispevek, ki ga je televizija pripravila o njihovem obisku.

Ogled je trajal dobri dve šolski uri, učenci pa so na zanimiv, interaktiven način v praksi spoznali vse temeljne procese nastajanja avdiovizualnih medijskih vsebin v redakciji televizije.

Prispevek o dogodku je na voljo na povezavi: https://www.tvkocevje.si/2023/05/01/obisk-ucencev-iz-starega-trga/.

Vtisi učencev

Na televiziji so nas lepo sprejeli in nam razkazali prostore, v katerih delajo, ter nam predstavili svoje delo. Videli smo, kako zahtevne, različne in zanimive stvari znajo delati. Tudi mi smo se preizkusili v njihovem delu. Na koncu so nas še posneli in naredili prispevek o našem obisku. Nisem si mislila, da je novinarstvo tako zahtevno in zanimivo delo in da moraš vanj vložiti veliko znanja in truda, da nastane oddaja, v kateri lahko gledalci vidijo, kaj se dogaja v njihovem domačem okolju. Meni in mojim sošolcem je bil obisk zelo zanimiv, saj so nam pokazali in povedali veliko novega. Zahvaljujem se jim za izjemno doživetje.

Klavdija K.

Zaposleni na televiziji so nam pokazali svoje prostore in predstavili delo snemalca, novinarja, montažerja, voditelja in medijskega tehnika. Med vsemi prostori mi je bil najbolj zanimiv studio za družabne dogodke. Pokazali so nam tudi delovanje t. i. greenscreena, to je zelenega ozadja, ki se uporablja za animacije in prirejanje ozadij. Proti koncu našega obiska smo z Žigo in Kevinom izkoristili priložnost in se preskusili v samostojnem zaključku oddaje oz. odjavi. Vsi so bili do nas zelo prijazni. Celotna izkušnja obiska TV Kočevje mi bo še dolgo časa ostala v lepem spominu. Želim si čim več takih zanimivih in poučnih ur pouka.

Matyaš F.

Ko smo se peljali proti Kočevju, sem si mislil, da ne bo na televiziji nič zanimivega. Ko pa smo prišli v studio in so nam predstavili delo snemalca, novinarja, montažerja in voditelja oddaje, mi je bilo vse zelo zanimivo. Najbolj pa mi je bilo všeč, ko sem se preizkusil kot snemalec. Pritegnila me je tudi predstavitev montaže. Izvedel sem veliko novega.

Kevin Mark P. T.

 

Home - TV Kočevje | Novice s Kočevske | Spletna televizija | Pregled tedna

 

Učenci OŠ Stari trg ob Kolpi v snemalnem studiu TV Kočevje.

Novinar Izidor Volf je mlade obiskovalce seznanil s svojim delom.

Odgovorni urednik Igor Rančigaj je učencem predstavil prostore in opremo.

Voditelj Gorazd Križ je mlade spoznal z delom voditelja oddaje.

Žiga B. se je preizkusil v voditeljski vlogi.

Pomagala sta mu sošolca Kevin Mark P. T. in Matyaš F.

 

Pripravila Marija Volf, fotografije Spletna TV Kočevje.