Slovesna prireditev je potekala v petek, 20. oktobra, v OŠ Toneta Pavčka v Mirni Peči. Učence, starše, mentorje in ravnatelje je nagovoril ravnatelj mirnopeške šole Danijel Brezovar, pobudnik literarnega natečaja, ki spodbuja mlade pesnike k literarnemu ustvarjanju in ohranja spomin na velikana slovenske poezije Mirnopečana Toneta Pavčka.

Na letošnjem natečaju je sodelovalo 141 učencev iz 15 osnovnih šol z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Ustvarili so 165 pesmi. Vse so izšle v zborniku Dober dan, življenje, ki so ga prejeli mladi pesniki, njihovi mentorji in šole. Letos so namreč učenci iskali pesniški navdih v istoimenski Pavčkovi pesmi in razmišljali o življenju.

Ravnatelj Danijel Brezovar in vodja projekta Pavčkovih vitic učiteljica Mojca Žefran sta desetim finalistom izročila priznanja in knjižne nagrade. Mirnopeški učenci so recitirali pesmi nagrajenih učencev, za glasbeni vložek pa je poskrbel šolski mladinski pevski zbor, ki je prepeval Pavčkove pesmi.

Večer se je zaključil ob prijetnem klepetu v jedilnici, kjer so gostitelji postregli z okusnimi dobrotami iz gospodinjske učilnice, obloženimi kruhki, pecivom, sadjem in domačim jabolčnim sokom.

OŠ Stari trg ob Kolpi je že tretje leto zapored uspešno zastopala devetošolka Lucija Konda, “stara” znanka natečaja, kot jo je prijazno poimenoval ravnatelj.

Letos se je Lucija predstavila s pesmijo Življenje.

Ko se zjutraj zbudiš,

pomahaš soncu v pozdrav.

Podnevi delaš,

želiš si srečo in prijatelje spoznati.

Če si prijazen do vseh ljudi,

povsod si priljubljen tudi ti.

 

Dan lepo preživiš,

ko dobra dela narediš.

Zvezdam rečeš hvala,

danes se ničesar nisem bala.

Lahko noč.

 

Lucija Konda, 9. r., in Marija Volf, mentorica