Obiskali smo knjižnico in muzej v Črnomlju

V sredo, 30. septembra, smo imeli učenci tretjega triletja letošnji prvi kulturni dan. V okviru Tedna kulturne dediščine smo obiskali splošno knjižnico in muzej v Črnomlju.

Knjižničarka Jožica Žunič nas je povabila v pravljično sobo in nam natančno predstavila zgodovino knjižnice, njen pomen za občane, razporeditev knjig, program Cobiss, kako se lahko včlanimo v knjižnico, kako ravnamo s knjigami in se obnašamo v knjižnici. Ker smo obiskali knjižnico zaradi projekta Rastem s knjigo, ki poteka letos že desetič, smo se seznanili tudi s knjigo Iskanje Eve in njenim pisateljem Damijanom Šinigojem. Učenci 7. razreda so knjigo prejeli v dar. Obdarili pa so tudi osmošolce, in sicer s knjigo pesmi Andreja Rozmana Roze Izbrane Rozine v akciji, medve s sošolko Evo pa sva dobili Odpravo zelenega zmaja, ki jo je napisal Slavko Pregl. Po predstavitvi smo si še ogledali postavitve gradiva na oddelkih za odrasle in mladino ter se fotografirali.

001004

V muzeju pa nam je kustos Janez Weiss zelo zanimivo pripovedoval o zgodovini Črnomlja izpred tri tisoč let do današnjih dni. Zapomnila sem si, da se je Bela krajina najprej imenovala Metlika, da ime Kolpa pomeni zavita voda, da je za osvoboditev mesta umrlo zelo veliko ljudi, in še kaj. Všeč so mi bili stari predmeti: puščice, meči, nakit, denar, čelade, jedilni pribor in drugi. Tudi pred muzejem, ki je v hiši, v kateri se je rodil pesnik Miran Jarc, smo se fotografirali in tako se je naš kulturni dan zaključil.

Ostal mi bo v lepem spominu, saj je potekal sproščeno, hkrati pa smo izvedeli veliko novega. Tudi knjigo, ki sem jo prejela, bom z veseljem prebrala.

Andreja Kastelec, 9. r.

 

Predstavitev knjižnice mi je bila všeč, pa čeprav sem jo od 6. razreda do letos slišala že četrtič. V muzeju so me pritegnili prelepi starinski vzorci, ki so krasili stene in strope vseh sob, pa tudi zgodovina Črnomlja, o kateri nam je zelo zanimivo pripovedoval gospod Weiss. Pojasnil nam je, da izvira beseda muzej iz besede muza in da je muza zgodovinopisja Klio.

Kulturnega dneva se bom rada spominjala in upam, da bom še obiskala tako knjižnico kot muzej, pa čeprav brez sošolk in sošolcev.

Eva Vukelić, 9. r.

 

V knjižnici sta mi bili všeč zelo prijazni knjižničarki Jožica in Breda, zanimivo pa mi je bilo v prostoru, kjer imajo revije. V muzeju mi je bilo dolgočasno.

Janez Konda, 7. r.

 

Spoznala sem preteklost črnomaljske knjižnice in izvedela veliko zanimivega o zgodovini Črnomlja ter videla stare muzejske predmete. Kulturni dan je bil zelo dober in upam, da bomo imeli še kakšen podoben dan. Tudi knjigo Iskanje Eve bom rada prebrala.

 

Lucija Konda, 7. r.

 

V Knjižnici Črnomelj sem bila prvič in bilo mi je zelo lepo. Tudi v muzeju mi je bilo všeč. Hvaležna sem gospe Jožici Žunič in gospodu Janezu Weissu, da sta nam povedala in pokazala, česar še nismo slišali in videli.

Karmen Šterbenc, 7. r.

 

Najbolj zanimivo mi je bilo v muzeju med predmeti iz preteklosti. V knjižnici pa se mi je zdelo zelo lepo, da so nam podarili knjigo Iskanje Eve.

Luka Šegina, 7. r.

Marija Volf, vodja kulturnega dne