Učenci 2. in 3. r. smo medse povabili navigatorja, prvega častnika krova na trajektu s kapitanskim izpitom, Roka Šusterja, da nam predstavi življenje in delo na ladji.

Delo na ladji zunanji opazovalci vidimo kot sanjsko službo. Le kaj je lahko še lepšega kot potovanje po morjih in obiskovanje novih krajev, odkrivanje najlepših kotičkov sveta? Čeprav se na prvo žogo sliši lepo, ima delo na ladji tudi svojo drugo plat.

Povedal je, da je na ladji vsak dan ponedeljek. Življenje na morju je težko in utrujajoče. Veliko je odrekanj. Tako kot pri vsaki stvari, ki se je lotimo v življenju, moramo biti za delo na ladji prepričani, da si tega resnično želimo in da smo za to dovolj močni. Prav nič v življenju ne pride zlahka in moramo v vse vložiti ogromno truda, dela in poguma, kar pa je na koncu koncev poplačano v najlepši obliki. Rok svoje delo opravlja s srcem. Seveda je veliko lepih stvari, ki ga držijo v tem poklicu npr. pogled na ta lepi modri planet, ki ga ima večina nas redko priložnost spoznati tako od blizu kot ga spoznava sam, spoznavati nove kraje, ljudi in njihove navade ter različne poglede na ta naš širni svet.

Pokazal nam je trajekt, ki ga vozi, magnetni kompas, navigacijske karte in zemljevide, v razredu smo določili smeri neba in izvedeli veliko zanimivih informacij. Bili smo navdušeni in ga povabili, da nas še kdaj obišče.  

Mornarski pozdrav: Mirno morje!

[wzslider]