ZAKLJUČEK  VRTČEVSKEGA  LETA  

Letošnje vrtčevsko leto se izteka v počitnice. V vzgojno varstveni enoti Stari trg ob Kolpi smo ga zaključili skupaj otroci, starši, starimi starši in vzgojiteljicami, v prijetnih skupnih uricah, na igrišču v Predgradu. Podelili smo mape izdelkov, ki so jih otroci ustvarili tekom leta ter priznanja in pohvale, za redno in vztrajno umivanje zob in branje knjig. Nagovorila nas je ravnateljica, Mojca Butala, ki je med drugim izrazila zadovoljstvo nad lepim in uspešnim medgeneracijskim sodelovanjem v vrtcu skozi vse leto.

Potem pa smo se sladkali s pecivi, ki so nastala izpod rok pridnih mamic, se najedli slastnih dobrot iz žara in “pomfrijčka”  ter se igrali na travnatem igrišču.

Sončno, toplo vreme in prekrasno okolje ob leseni brunarici, ki so nam jo prijazno odstopili Predgrajci, so nam omogočili prijetno druženje.

Ko je sonce zgubljalo moč in se potopilo za obzorjem, smo delavke spoznale, da je za nami še eno leto dobrega sodelovanja s starši, medsebojnega zaupanja in novih navdihov, ki so nam  jih zapustili otroci.

Vsem otrokom, ki letos zapuščajo naš vrtec, želimo vse dobro v novem obdobju odraščanja. Vsem ostalim, ki  ostajajo  ali  bodo vstopili prvič v naš vrtec, pa: »Se vidimo v jeseni, pripravljeni na novi »krog« zaupanja, spoštovanja in radosti.«

Preden smo se razšli smo si zaželeli ravno prav dolge, vesele, zabavne, sproščene in razgibane počitnice, skupaj z družino in prijatelji.​

IZLET V RADENCE OB KOLPI

Cofki in Gumbki, skupini otrok iz vrtca Stari trg ob Kolpi, so dan preživeli na domačiji Njivenski, v Radencih ob Kolpi.

Bilo je pestro, sproščeno in zanimivo: otroci so jezdili ponija, spoznali prijazne alpake, jih hranili z jabolki, se sprehodili po pešpoti do starega mlina, kjer so si zmočili “tačke” in nabrali prodnike. Potem, ko so se odžejali z bezgovim sokom, so odšli na igrala in razigrano počakali na odhod v vrtec.

 

KDO JE NARAVIL VIDKU SRAJČICO

V petek, 21.4.2017, so otroci vrtca in folklorne skupine Stari trg ob Kolpi nastopili na dobrodelni prireditvi “Stopimo skupaj za razvojni oddelek belokranjskih otrok”.
Naši otroci so zaigrali igro po knjigi Frana Levstika: “Kdo je napravil Vidku srajčico”. Med zanimivimi dialogi, ki jih je imel Videk z živalmi, katere so se trudile sešiti mu novo srajčico ter med njegovo mamo in bratci in sestricami, so otroci folklorne skupine peli in plesali ljudske poljanske pesmi in plese.Otroci stari od 3 do 10 let so se na odru izkazali in pokazali, da znajo stopiti skupaj.

 

SPOMLADANSKI DELI V VRTCU

S pomladjo smo začeli v našem vrtcu tudi s spomladanskimi deli v vrtu. Eno visoko gredo je bilo potrebno napolniti do vrha z zemljo in kompostom ter jo pripraviti za zasaditev in sejanje zelenjave;  drugo, kjer so posajene dišavnice in zelišča, pa smo okopali in uredili. Pridne roke so rahljale zemljo in zalivale. Uživali smo na sončku, vohali liste rastlin, tipali liste in spoznavali imena rastlin. Na naši zeliščni gredici že rastejo: hermelika, čemaž, meta, melisa, pegasti badelj, medtem ko bomo posejali še ognjič in klinčke. V zelenjavno gredo pa načrtujemo posejati solato ter posaditi sadike paradižnika, paprike in peteršilja. Ob gredah rasteta bezeg in figa, ki v poletni vročini dajeta nekaj sence rastlinam. Plodove vrta bomo uporabili za krepitev zdravja in počutja.

POZDRAV POMLADI

V našem vrtcu smo začetek marca izkoristili za daljše sprehode v naravo. Zunaj je bilo prijetno toplo, suho in sončno vreme, ki nam je nudilo idealne razmere za gibanje na prostem. Okolje, v katerem stoji naš vrtec je obkroženo s prečudovito, neokrnjeno naravo, v kateri smo na naših pohodih, odkrivali sledove življenja naših prednikov. Videli smo kale in vodne zbiralnike, kamor so hodili naši prastarši prati perilo in živino napajat; videli smo porušene zidove zidanic, ob katerih se je včasih bohotila vinska trta in so ljudje pridelovali vino. Hodili smo po poraščenih parcelah, ki so bile včasih pašniki, kjer je pasla živina.Ob tem smo opazovali tudi prebujajočo se naravo: rastline, ki so se pognale iz zemlje ter sledove živali. Otroci so hodili, se igrali in tekli po travnikih, opazovali, poskusili cvetove trobentic, poslušali pripovedovanje spremljevalk, se čudili in radovedno spraševali. V vrtec smo prihajali prijetno utrujeni, vendar veseli in zadovoljni ter polni tople pomladne energije.
Da je gibanje ključnega pomena za otrokov gibalni in funkcionalni razvoj se v našem vrtcu zavedamo v vseh letnih časih. Z različnimi oblikami gibanja v samem oddelku, v šolski telovadnici, na otroškem igrišču in na sprehodih v okolico, vplivamo na otrokove spoznavne, socialne in čustvene sposobnosti in lastnosti. Naloga vseh odraslih je, v vrtcu in doma, da že v zgodnjem otroštvu ustvarjamo pozitiven odnos do gibalnih dejavnosti in omogočamo otroku čimveč gibanja v prostoru ali na prostem. Otrok bo tako veliko lažje zgradil zaupanje vase, ki je ključnega pomena pri doseganju ciljev v življenju.

 

OBELEŽENJE KULTURNEGA PRAZNIKA

Skupina Gumbkov in Cofkov iz vzgojno-varstvene enote Stari trg ob Kolpi smo danes 7. 2. 2017 obeležili prihajajoči slovenski kulturni praznik. Ob literaturi, ki se nanaša na dr. Franceta Prešerna smo se seznanili z njegovim življenjem in delom. Ob deklamaciji “Pesnik,” avtorice Zvezdane Majhen, smo se pobližje seznanili tudi s tem kar pesnik počne. Na kulturno obarvano temo smo likovno ustvarjali portret dr. Franceta Prešerna, na že začrtanih linijah. Da bi pa otroci ponesli del današnjega kulturnega vzdušja tudi domov, smo jim zastavili sledeče vprašanje: “Zakaj so otroci klicali dr. Franceta Prešerna doktor Fig?”

DSC_0047DSC_0042DSC_0050

 

VESELI DECEMBER 

Veseli december nam je prinesel veliko toplih, radostnih, dišečih in sladkih doživetij v okviru naslednjih delavnic: izdelovanje okraskov in krašenje prostorov vrtca in jelke, peka piškotov, izdelava voščilnic, pohod z lučkami, novoletna prireditev in nastop, obdarovanje Božička, slavnostno kosilo in rajanje. Na delavnice in pohod smo povabili tudi starše. Otroci, delavke in starši smo se počutili tako kot, da bi se čas nekoliko ustavil oz. začel teči bolj počasi. Bili smo brezskrbni, veseli in razigrani, kar se nam je zdelo največje in najpomembnejše darilo, ki smo ga lahko otrokom dali. Ves čas smo se pripravljali tudi na pevski nastop, katerega smo  izvedli na prireditvi ob dnevu samostojnosti in enotnosti in prihodu Božička.

KOSTANJEV PIKNIK

V oktobru nam je vreme še kar naprej bilo naklonjeno; sijalo je sonce in bilo je toplo. Zbrali smo kostanj in v ponedeljek, 17.10.16, organizirali jesenski piknik za starše in druge sorodnike, otroke, sodelavce. V bližnjem Predgradu, za kulturnim domom so nam domačini nudili prostor z igriščem ter mize in klopi, tako nismo imeli težav pri izvedbi dogodka. Naš hišnik je pekel kostanj, starši so prinesli domače dobrote in sokove, delavke vrtca so skupaj z otroci pripravile program in piknik je bil popoln. Igra, druženje in veselje na obrazih otrok je tudi nas odrasle sprostilo in »odtrgalo« od vsakdanjih skrbi.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V tednu, ki je za nami, smo veliko dejavnosti posvetili čebelam in njihovemu proizvodu – medu.

 V četrtek, 17.11.16, pa nas je obiskal tudi čisto pravi čebelar, Jurij Mašič, iz Sodevc. Pripovedoval nam je o tem, kako skrbi za čebele in njihov zarod, da bi lahko nabrale veliko cvetnega prahu, iz katerega proizvedejo med, ki nam je vsem tako zelo dober in vsebuje zdravilne snovi. Jure je s seboj prinesel tudi pripomočke, s katerimi si pomaga pri delu v čebelnjaku: klobuk z zaščitno mrežico, satnico, kadilo, panj in vosek. Ogledali in poizkušali pa smo lahko tudi čebelje proizvode: med, propolis, cvetni prah. Jure je bil enako kot mi, vesel, da se je lahko družil z nami in nam predal nekatera znanja in izkušnje.

V petek, 18.11. pa smo jedli pravi slovenski zajtrk in tako bili del vseslovenskega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, v okviru katerega vse slovenske šole in vrtci ta dan ponudijo polnozrnat kruh, med, maslo, kruh in jabolka. Vsa hrana je slovenskega izvora, iz bližnjih domačih kmetij. Zajtrk je bil zares okusen in ta pravi.

OBISK KMETIJE KONDA

V sredo, 12.10.16, smo obiskali ekološko kmetijo Konda. Skupaj z nami je bila prijazna gospodinja Helena, s katero smo skupaj mleli žito in zamesili testo. Iz testa je vsak otrok oblikoval svojo štručko. Medtem, ko se je kruh pekel, smo odšli pogledat živali in ostalo kmetijo. Srečali smo se z ovcami, kravami, konji, prašiči, psom in mačkami. Največ smo videli ovc, katerim vsak dan molzejo mleko, da bi iz njega proizvedli sire, skuto in jogurte. Iz turobnega bolj oblačnega zgodnjega jutra, se je zbudil čudovit sončen dan, tako, da se je vas, kjer leži kmetija Konda, pokazala v najlepši možni podobi – Dol: umirjena vasica, ujeta med Dolski potok in reko Kolpo, v vznožju najvišjega hriba Poljanske doline, Kozic. Po ogledu kmetije smo se sprehodili pozdraviti še eno najlepših in najčistejših rek – Kolpo. Preden smo se poslovili, smo poizkušali ovčji sir in melisin sirup. Polni lepih vtisov in znanj s kmetije, smo odšli nazaj v naš vrtec.

 

 

TEDEN OTROKA V VRTCU STARI TRG OB KOLPI, 3.10. – 7.10.2016

3. oktobra 2016, smo v našem vrtcu pričeli z dejavnostmi ob Tednu otroka.

Ponedeljek, je bil uvodni dan, v katerem smo se pogovarjali o družini in vlogi otroka v njej. Da bi otroci prišli na svet, je potrebno veliko ljubezni, ki mora trajati ves čas otrokove rasti in razvoja. Ta dan smo se spomnili tudi otrokovih pravic in dolžnosti ter ga zaključili z veselim rajanjem in igro.

 

V torek, 4.10., nas je obiskal rokodelec in samouk g. Janko Šegina iz Zagozdaca. Medtem ko je pred našimi očmi pletel košaro, nam je pripovedoval:

»Ko sem bil jaz majhen, sem redno gnal živino na pašo. Tako kot zdaj, sem vedno imel s seboj nožiček, s katerim sem najraje nekaj rezal, rezljal, izrezoval, samo da bi naredil kaj uporabnega…

Prvo canjico sem naredil, ko sem bil star 8 let; drugače pa je mojster pletenja košar bil moj oče, ki me je ročnih spretnosti tudi naučil.«

Otroci so držali in tipali narezane leskove trakove – vitrice – katere je g. Janko uporabil za prepletanje glavnih debelejših vej, ki jih je predhodno zvil v ogrodje košare. Otroci so poskusili prepletati vitrice in spoznali, da je to za njihove roke kar naporno in zahtevno opravilo. Janko Šegina izdeluje tudi leseno orodje in restavrira staro pohištvo.

 

Sredo, 5.10. smo posvetili jabolku. Prebrali smo ljudsko pesem Jabolko in slikanico Marijana Sinkoviča: Zgodba o jabolku ter si ogledali in poskušali različne sorte jabolk, ki rastejo v našem okolju. Spoznali smo, da so zdravi le plodovi travniških jablan, katere ne škropimo. Jabolka smo prepoznavali in poskušali v različnih oblikah; kot jabolčni sok, jabolčne sušene krhlje in jabolčni zavitek. Delavnico o jabolku smo namreč zaključili tako, da smo skupaj razvlekli vlečeno testo, nanj naložili naribana jabolka, sladkor, vanilijo, cimet, maslo in smetano ter vse zvili v sladki jabolčni štrudelj, katerega je spekla naša kuharica v pečici.

 

Četrtek, 6.10. so v naši igralnici oživele pravljice in njihovi pravljični junaki.  Spoznali smo različne znane in manj znane pravljice, njihove značilnosti in junake. V celoti smo prebrali pravljico Anje Štefan: Jabolko in jo skupaj obnovili. Otroci so tudi sami vstopali v svet pravljic tako, da so jih uprizarjali z ročnimi in prstnimi lutkami ter se fotografirali na pravljični kulisi.

 

V petek, 7.10. nas je obiskal policist Tihomir Simčič, iz Policijske postaje Črnomelj, kateri se je z otroci pogovarjal o medčloveških odnosih, o tem kaj je prav in kaj narobe. Otroci so spoznavali kaj je to nasilje in česa ne smejo dovoliti odraslim početi. S policistom so otroci odšli tudi na sprehod, da bi ponovili pravila ustreznega obnašanja na cesti, kjer se odvija promet.

 

 

 

PUST

V letošnjem letu so bile tema skupinske maske, ki smo jo izdelali,  čebelice. Veseli smo rajali v vrtcu in zunaj njega. Odpeljali smo se tudi v nekatere bližnje vasi, kjer smo zapeli in zaplesali vaščanom. Enako kot nam, otrokom, so se ta dan svetile oči tudi starejšim krajanom, ki smo jih obiskali. Kako lepo se zlijejo skupaj ljudje različnih starosti v veselju in radosti.

Tralala hopsasa pustne smo šeme. Tralala hopsasa, nič nismo lene…

 

[wzslider]


 

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

V petek, 20.11.2015, smo v naši šoli in vrtcu Stari trg ob Kolpi, imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Tradicionalni zato, ker se projekt Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport izvaja že vrsto let po vseh slovenskih šolah in vrtcih, slovenski pa zato, ker ga sestavlja hrana, ki je tipična za slovenski prostor in je slovenskega izvora. Na naših mizah je tako bil ponujen med, kruh iz različnih vrst moke (ajdova, pirina, črna), jabolka, maslo, mleko in suho sadje. Z otroci v vrtcu smo se o hrani in  pomenu zajtrka pogovarjali že ves teden, tako da so spoznali, da so med pridelale slovenske čebelice in so zanj poskrbeli pridni slovenski čebelarji, medtem ko so jabolka, maslo, mleko in moka tudi zrasli doma oziroma so jih pridelale pridne roke slovenskega kmeta. Tako sestavljen zajtrk je zares zdrav in dober. Z njim se ne morejo primerjati drugi zajtrki, katerih sestavine so čokoladni namazi, banane, ki so pripotovale iz drugih dežel, sok iz tetrapaka, hrenovke, paštete… Pri letošnjem zajtrku sta se nam pridružili tudi županja, ga. Mojca Čemas Stjepanovič in ravnateljica ga. Mojca Butala. Slovenski zajtrk je bil slasten in ga bomo tekom leta večkrat ponovili. Ga. županja je bila zadovoljna in nam je obljubila, da se kmalu spet oglasi pri nas. Pred odhodom smo ji v spomin na srečanje podarili sliko, ki so jo narisali otroci in svečo, katero so izdelali člani sosednje skupnosti Tav. Zajtrk nas je vse napolnil z obilo energije za delo in ustvarjanje.


 

TEDEN OTROKA

V tednu otroka smo rajali, poslušali pravljice, spoznali afriško celino, ustvarjali iz jesenskih plodov, pekli kostanj, prehodili  pot, na kateri nam je nagajivi škratek postavljal uganke in prišli do zaklada.

V okviru spoznavanja Afrike smo pogledali kje na zemeljski obli leži njeno ozemlje, pogledali razliko med nami in ljudmi, ki tam živijo, izdelali ročno lutko črnčka Kabiba, naredili slamnate akriške hiške, poslušali afriške pesmi in plesali v ritmu afriških bobnov.


 

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI

V tednu mobilnosti smo se učili o različnih vrstah prometa in prometnih sredstev. Vzpodbujali smo otroke in njihove starše k prihajanju v šolo peš. Na ta način smo jih vzpodbujali k primernemu odnosu do okolja ter ljudi in živali v njem. Na igrišču smo pripravili poligon, po katerem smo se vozili s skiroji, tricikli in kolesi. Pri vožnji so otroci upoštevali pravila varne vožnje. Sodelovali smo tudi v občinskem projektu Beli zajček in narisali svoje najljubše vozilo. Utrjevali smo tudi pravila varne hoje v koloni in se odpravili na krajši pohod do Trškega kala in nazaj.